KOFFERTEN: Her er kofferten med sambandsutstyret som kan brukes om dagens digitale samband blir forstyrret eller faller ut. Fra venstre brannsjef Elling Himberg Krosshus, radioamatør Kjell Morten Grindalen, beredskapskoordinator i Hjartdal, Roar Borgerås, beredskapskoordinator i Notodden, Tore Hagen, visepresident Rune Nilsen i Norsk Radio Relæ Liga, Ragnar Steinmoen, radioamatør – og Pål Vik, organisasjoinskonsulent og fungerende teknisk sjef i Notodden kommune.

Kopiert med tillatelse fra Telen

Tenk deg om alt digitalt telefonsamband og internettsamband bryter sammen eller blir sabotert. Da bryter all kommunikasjon sammen.

Notodden har som den aller første kommunen i landet i samarbeid med radioamatørene sikret seg sambandsutstyr som kan sikre kommunikasjon over de gammeldagse radiosenderne om alt annet bryter sammen. Og det har skjedd. Og skjer fra tid til annen

Beredskapsutstyret skal også kunne brukes i Hjartdal – og en diger radioantenne er alllerede montert på brannstasjonen på Tuven. Det hele skjer i samarbeid med Norsk Radio Relæ Liga og visepresidenten der, Rune Nilsen. Som kjent har Notodden fra før et aktivt amatør-radio-miljø, som er med i dette samarbeidet.

Egen koffert

Nilsen har ledet arbeidet i sin organisasjon med å fronte dette utstyret som en viktig del av beredskapen i norske kommuner, innen brann, redning eller andre felter, om de digitale sambandene bryter sammen. Før helgen overrakte han et koffert med nødvendig utstyr til Notodden kommune.

– Vi har jo nå sett, i forbindelse med krigen i Ukraina, hvordan russerne blokkerte de digitalt baserte kommunikasjonssatelittene. Også den norske kontakten med Jan Mayen og Hopen. Dette er lite kommunisert, men her har våre radioamatører steppet til og sikret kommunikasjon. Radioamatørene har jo anledning til å overføre kommunikasjon over kortbølgenettet. De har denne kompetansen. Og denne kommunikasjonen kan ingen tukle med, sier Rune Nilsen i NRRL.

-Og der har vi en avtale med Justisdepartementet og Statsforvalterne om slik kommunikasjon. Notodden kommune er den første kommunen som har gjort en avtale om dette helt på ledernivå. Notodden har vært forutseende i beredskapsarbeidet sitt, fortsetter Nilsen.

Kjempestyrking

– En kjempestyrking av beredskapen. Alt vi har av sambandsnett i dag er digitalisert. Og det kan dette ned. Det har vi sett, sier brannsjef Jørund Himberg Krosshus på Notodden. Som altså også server Hjartdal.

– Takket være NRRL har vi nå skaffet oss en god backup-beredskap på sambandet ved ulykker og hendelser. Denne kompetansen fins fortsatt hos radioamatørene, fortsetter han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *